--> Φούρνος Μικροκυμάτων - Ποιοι οι κίνδυνοι που δεν γνωρίζουμε | Πρώτη Γραμμή

Φούρνος Μικροκυμάτων - Ποιοι οι κίνδυνοι που δεν γνωρίζουμε

Κοινοποίηση

Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί μια «αμφιλεγόμενη» συσκευή στην κουζίνα, η οποία έχει γρήγορα αποτελέσματα όταν θέλουμε να ζεστάνουμε το γεύμα μας. Αν και μπορεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να ζεστάνει το φαγητό μας, αυτό δε γίνεται, χωρίς να έχουμε απώλειες των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στις τροφές.

fournos-mikrokumatwn-poioi-kindunoi-den-gnwrizoume
Ο φούρνος μικροκυμάτων έρχεται με μια σειρά από προειδοποιήσεις, για να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι γνωστό πως πρέπει να διασφαλίσουμε ορισμένες προφυλάξεις για να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας, από τους πιθανούς κινδύνους της συσκευής.

Φούρνος μικροκυμάτων και πλαστικά
Πολύς λόγος γίνεται για τις επιπτώσεις που ενέχει στην υγεία μας, η χρήση πλαστικών δοχείων στο φούρνο μικροκυμάτων. Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποιες βασικές αρχές.

Έχει επικρατήσει η άποψη πως όταν ζεσταίνουμε το γεύμα, μέσα σε πλαστικά δοχεία, απελευθερώνονται χημικές ουσίες που περιέχονται στα πλαστικά και είναι καρκινογόνες και άκρως επικίνδυνες για την υγεία. Όντως οι πλαστικές συσκευασίες περιέχουν διοξίνες, η οποίες όμως σχηματίζονται μόνο όταν πάρουν φωτιά τα δοχεία και καίγονται. Κάτι το οποίο δε συμβαίνει με το φούρνο μικροκυμάτων, που απλώς ζεσταίνει το φαΐ και δεν καίει το πλαστικό. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος κατά τη χρήση των πλαστικών, να διαρρεύσουν επικίνδυνες ουσίες στο φαγητό. Γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε πλαστικές συσκευασίες που αναγράφουν, πως είναι ασφαλή για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι επικίνδυνα για την υγεία, όσα δε φέρουν την ένδειξη.

Φθαλικές ενώσεις
Υπάρχουν βλαβερές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών συσκευασιών, όπως η φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη Α (BPA) και θεωρούνται ενδοκρινείς διαταράκτες. Έτσι ονομάζονται οι ουσίες που αναπαριστούν τη λειτουργία των ορμονών και ευθύνονται για την πρόκληση δυσλειτουργιών στο ορμονικό σύστημα.

Όταν αποθηκεύουμε τροφές σε πλαστικά δοχεία ή πλαστικές μεμβράνες και τις ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, οι βλαβερές χημικές ουσίες που προαναφέραμε ενδέχεται να διαρρεύσουν. Η μεγαλύτερη διαρροή συμβαίνει σε τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά. Ας επιλέξουμε προσεχτικά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να αποθηκεύσουμε και να ζεστάνουμε το φαγητό μας, είτε πρόκειται για πλαστικές, γυάλινες ή μεταλλικές συσκευασίες.
Απαγορεύεται να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων

Σίγουρα είναι η ηλεκτρική συσκευή που μας έχει λύσει τα χέρια στο νοικοκυριό, όπως είναι επίσης σίγουρο πως δε μπορεί να φιλοξενήσει τα πάντα. Υπάρχουν τροφές και αντικείμενα που απαγορεύεται να μπουν για ζέσταμα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν φωτιά ή να τον καταστρέψουν.

#1 Φρούτα
Ίσως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Εκτός ότι θα χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ορισμένα φρούτα μπορεί να εκραγούν, προκαλώντας μέχρι και καταστροφή της συσκευής.

#2 Καυτερή πιπεριά
Η κόκκινη πιπεριά τσίλι, έχει πλούσια περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη. Αν επιλέξετε το φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε τις καυτερές πιπεριές, εκτός ότι θα χάσουν την πολύτιμη ουσία (η οποία εξατμίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες), θα προκαλέσουν επίσης μια αρκετά δυσάρεστη οσμή.

#3 Μπρόκολο
Ίσως δεν προκαλέσει ζημιά στη συσκευή. Αν όμως προσπαθήσετε να το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, θα χάσει τη μεγαλύτερη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

#4 Κατεψυγμένο κρέας
Δύσκολο να ξεπαγώσει ομοιόμορφα το κρέας, στο κέντρο θα παραμείνει παγωμένο, ενώ οι άκρες θα ξεροψηθούν.

#5 Αυγά
Αν προσπαθήσετε να ψήσετε αυγό σε φούρνο μικροκυμάτων, τότε, ελάχιστα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να εκραγεί. Αυτό συμβαίνει διότι παράγεται ατμός που εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του και με τη διόγκωση προκαλεί έκρηξη.

#6 Νερό
Ποτέ μην προσπαθήσετε να φτιάξετε σε φούρνο μικροκυμάτων τσάι ή έγχυμα. Αν επιχειρήσετε να τοποθετήσετε φακελάκι τσαγιού, σε νερό που ζεστάθηκε στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι να εκραγεί, και το νερό να εκτοξευθεί επάνω σας με κίνδυνο να προκαλέσει εγκαύματα.

#7 Μεταλλικές και πλαστικές συσκευασίες
Είτε πρόκειται για μεταλλικό σκεύος ή αλουμινόχαρτο, μπορεί να προκαλέσει φωτιά στη συσκευή.

Όπως προαναφέραμε, μόνο πλαστικές συσκευασίες που αναγράφουν ασφαλή χρήση, επιτρέπεται να μπουν στη συσκευή. Διαφορετικά, θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και λιώσιμο της συσκευασίας. Φυσικά, στις πλαστικές συσκευασίες περιλαμβάνεται και η διαφανής μεμβράνη, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε φούρνο μικροκυμάτων.

Απαγορεύονται επίσης οι χάρτινες και πλαστικές σακούλες, που εκπέμπουν τοξικές αναθυμιάσεις και ενδέχεται να προκαλέσουν μέχρι και φωτιά.

Ελέγξτε αν εκπέμπει ακτινοβολία
Είναι δεδομένο πως εκπέμπει ένα βαθμό ακτινοβολίας, έστω και μικρό. Όμως, κατά πόσο διοχετεύεται στο περιβάλλον και δεν παραμένει στο εσωτερικό του φούρνου; Για να ελέγξετε αν υπάρχει διαρροή και να σιγουρευτείτε για την ασφαλή χρήση και επαρκή θωράκιση, κάντε το παρακάτω τέχνασμα.

Το πρώτο μέλημα είναι να βγάλετε τη συσκευή από την πρίζα και να τοποθετήσετε το κινητό τηλέφωνο στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια καλέστε, και αν το τηλέφωνο έχει σήμα και αρχίζει να χτυπά, τότε η θωράκιση του, δεν επαρκεί για να αποτρέψει τη διοχέτευση της ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα. Αφού η ακτινοβολία που απαιτείται για να έχει σήμα το κινητό, διαπερνά τη θωράκιση του φούρνου μικροκυμάτων, τότε σίγουρα διαχέεται και στο χώρο.

COMMENTS

Δείτε επίσης

Πριν φύγετε$type=three$va=0$count=3

Όνομα

Αθλητικά,5,Έγκλημα,46,Εικόνες,23,Ζώδια,6,Καιρός,13,Κοινωνία,214,Κόσμος,73,Οικονομία,41,Πολιτική,164,Τεχνολογία,7,Τότε & Τώρα,2,Υγεία,29,Ψυχαγωγία,7,Gossip,46,Life,9,Media,13,plus,39,Video,42,Viral,72,
ltr
item
Πρώτη Γραμμή: Φούρνος Μικροκυμάτων - Ποιοι οι κίνδυνοι που δεν γνωρίζουμε
Φούρνος Μικροκυμάτων - Ποιοι οι κίνδυνοι που δεν γνωρίζουμε
Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί μια «αμφιλεγόμενη» συσκευή στην κουζίνα, η οποία έχει γρήγορα αποτελέσματα όταν θέλουμε να ζεστάνουμε το γεύμα μας. Αν και μπορεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να ζεστάνει το φαγητό μας, αυτό δε γίνεται, χωρίς να έχουμε απώλειες των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στις τροφές.
https://1.bp.blogspot.com/-aOEPQU9F7O8/XPAICh5ivZI/AAAAAAAACCQ/SMCTyJvoQfUKvFlvISLkpLFQWZ3UMugQQCLcBGAs/s1600/fournos-mikrokumatwn-poioi-kindunoi-den-gnwrizoume.png
https://1.bp.blogspot.com/-aOEPQU9F7O8/XPAICh5ivZI/AAAAAAAACCQ/SMCTyJvoQfUKvFlvISLkpLFQWZ3UMugQQCLcBGAs/s72-c/fournos-mikrokumatwn-poioi-kindunoi-den-gnwrizoume.png
Πρώτη Γραμμή
https://www.prwthgrammh.gr/2019/05/fournos-mikrokumatwn-poioi-kindunoi-den-gnwrizoume.html
https://www.prwthgrammh.gr/
https://www.prwthgrammh.gr/
https://www.prwthgrammh.gr/2019/05/fournos-mikrokumatwn-poioi-kindunoi-den-gnwrizoume.html
true
8304720219939073221
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν άρθρα Δείτε περισσότερα Διαβάστε περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντηση Διαγραφή Από Αρχική σελίδα PAGES Άρθρα Δείτε περισσότερα Σχετικά Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοβ Δεκ Μόλις τώρα ! λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Χθες $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy