--> Κτηματολόγιο - Τελευταία διορία για τη δήλωση ιδιοκτησίας | Πρώτη Γραμμή

Κτηματολόγιο - Τελευταία διορία για τη δήλωση ιδιοκτησίας

Κοινοποίηση

Τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν την περιουσία τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον µεγαλύτερο δήµο της χώρας, τον δήµο Αθηναίων, καθώς επίσης και σε άλλα τρία αστικά κέντρα της περιφέρειας, τη Λαµία, τη Λιβαδειά και τον Βόλο.


Διορία έως το τέλος Απριλίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να δηλώσουν έστω και εκπρόθεσµα, την περιουσία τους.Η διαδικασία κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας δικαστικών διενέξεων, ενώ από την επεξεργασία των στοιχείων που δηλώθηκαν έχουν προκύψει περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή που δεν δηλώθηκαν από κανέναν, εκ των οποίων τα 1.700 στην Αθήνα.

Ο αριθμός των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί μάλιστα είναι πολύ κοντά σε αυτόν που προκύπτει από τις διάφορες καταγραφές για τα εγκαταλελειµµένα κτίρια της περιοχής εντός των διοικητικών ορίων του πρώτου δήμου της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο εκτιµάται, ότι πολλά εξ αυτών είναι ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι ορισµένα ίσως και να ανήκουν σε οµογενείς, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί δεδοµένου ότι και η καµπάνια πληροφόρησης του φορέα του Κτηµατολογίου δεν προχώρησε µε τον σχετικό διαγωνισµό να κηρύσσεται άγονος.

Αν και η προθεσµία για τις αρχικές δηλώσεις έχει εκπνεύσει εδώ και πάνω από µία δεκαετία, καθώς η πρώτη φάση κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε γίνει το 2008, οι ιδιοκτήτες µπορούν έστω και τώρα, έως και τον Απρίλιο, να προβούν σε εκπρόθεσµες δηλώσεις, για τις οποίες, αν και προβλέπονται πρόστιμα, δεν έχουν επιβληθεί έως τώρα καθώς δεν έχει προηγηθεί η σχετική απαραίτητη υπουργική απόφαση.

Πλέον η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν δηλωθεί. Θα ακολουθήσει η προανάρτηση των κτηµατολογικών πινάκων, οπότε και για διάστηµα 45 ηµερών οι πολίτες θα µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης για ενδεχόµενα λάθη ατελώς και χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν στο στάδιο των ενστάσεων και της εξέτασής τους από επιτροπές.

Στους ιδιοκτήτες θα αποσταλούν επιστολές στις διευθύνσεις που είχαν δηλώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι σε εγρήγορση.

Οι αλλαγές στη φάση της προανάρτησης, µπορούν να υποβάλλονται και στο µεγάλο γραφείο κτηµατογράφησης, το οποίο αναµένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του µήνα στο Γαλάτσι.

Επόμενο στάδιο είναι η ανάρτηση, κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολίτες θα έχουν δικαίωµα υποβολής ενστάσεων (2 µήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 για τους κατοίκους εξωτερικού), ενώ θα µεσολαβήσει διάστηµα περίπου επτά ετών έως την οριστικοποίηση των εγγραφών, οπότε πλέον οι πολίτες που έχουν «ξεχαστεί» θα µπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά µόνο αποζημίωση για τα ακίνητά τους που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και όχι να τους επιστραφεί η κυριότητα των ακινήτων, τα οποία βάσει του νόμου θα περιέλθουν στο Δηµόσιο.

Δασικοί χάρτες στα νησιά

Στην άμεση άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί µε την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη διεκδίκηση από το Δημόσιο αρκετών ιδιοκτησιών ιδιωτών σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου µέσω νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι ιδιοκτησίες στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, καλούν την κυβέρνηση ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος, και ο Αντώνης Γιαννικουρής, πρόεδρος του Περιφερειακού Τµήµατος ∆ωδεκανήσου του ΤΕΕ.

Στη δηµόσια παρέµβασή τους, οι δύο ειδικοί υπογραµµίζουν πως το πρόβληµα αναδείχθηκε µε την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών και οφείλεται «στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Π∆ 32/2016 καθώς και στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003, όπως τροποποιήθηκε το 2011, που επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης και του δικαιώµατος του ελληνικού ∆ηµοσίου και προς χορτολιβαδικές φρυγανώδους βλάστησης εκτάσεις».

Ουσιαστικά, οι συγκεκριµένες διατάξεις -σημειώνει ο κ. Στασινός- έδωσαν τη δυνατότητα στα δασαρχεία να αμφισβητούν πατρογονικές ιδιοκτησίες ιδιωτών και πλέον απαιτείται πολύχρονη και πολυδάπανη δικαστική διαδικασία, µε αμφίβολα αποτελέσματα, για να αποδειχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι πρέπει να ανατρέχουν πριν από το 1946 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν από το 1885.

Αποτέλεσμα είναι πολίτες που έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά σε παράβολα, έγγραφα, µμελέτες, φόρους να μην μπορούν να μεταβιβάσουν τις εν λόγω εκτάσεις στα παιδιά τους, να τις πουλήσουν, να τις αξιοποιήσουν και εντέλει κινδυνεύουν να τις χάσουν.

Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει πάνω από το 70% των εκτάσεων της πλειοψηφίας των νησιών των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και πάνω από το 90% της έκτασης της Πάτμου.


Πηγή: https://www.msn.com/

COMMENTS

Χρήματα Online Χωρίς Κόπο

Δείτε επίσης

Πριν φύγετε$type=three$va=0$count=3

Όνομα

Αθλητικά,5,Έγκλημα,46,Εικόνες,23,Ζώδια,6,Καιρός,13,Κοινωνία,214,Κόσμος,73,Οικονομία,43,Πολιτική,167,Τεχνολογία,7,Τότε & Τώρα,2,Υγεία,30,Ψυχαγωγία,7,Gossip,48,Life,9,Media,13,plus,39,Video,42,Viral,72,
ltr
item
Πρώτη Γραμμή: Κτηματολόγιο - Τελευταία διορία για τη δήλωση ιδιοκτησίας
Κτηματολόγιο - Τελευταία διορία για τη δήλωση ιδιοκτησίας
Τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν την περιουσία τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον µεγαλύτερο δήµο της χώρας, τον δήµο Αθηναίων, καθώς επίσης και σε άλλα τρία αστικά κέντρα της περιφέρειας, τη Λαµία, τη Λιβαδειά και τον Βόλο.
https://3.bp.blogspot.com/-S007125gHCA/XHVWCdVuh2I/AAAAAAAAB1A/KRp25et-nZcDtEOX-rYatwUyaf7TrUlMACLcBGAs/s1600/prwth-grammh-oikonomia-ktimatologio-teleutia-dioria-gia-ti-dilwsh-idioktisias.png
https://3.bp.blogspot.com/-S007125gHCA/XHVWCdVuh2I/AAAAAAAAB1A/KRp25et-nZcDtEOX-rYatwUyaf7TrUlMACLcBGAs/s72-c/prwth-grammh-oikonomia-ktimatologio-teleutia-dioria-gia-ti-dilwsh-idioktisias.png
Πρώτη Γραμμή
https://www.prwthgrammh.gr/2019/02/oikonomia-ktimatologio-teleutia-dioria-gia-ti-dilwsh-idioktisias.html
https://www.prwthgrammh.gr/
https://www.prwthgrammh.gr/
https://www.prwthgrammh.gr/2019/02/oikonomia-ktimatologio-teleutia-dioria-gia-ti-dilwsh-idioktisias.html
true
8304720219939073221
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν άρθρα Δείτε περισσότερα Διαβάστε περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντηση Διαγραφή Από Αρχική σελίδα PAGES Άρθρα Δείτε περισσότερα Σχετικά Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοβ Δεκ Μόλις τώρα ! λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Χθες $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy